Câinii sunt la fel de inteligenţi ca şi copiii în vârstă de doi ani, aceştia fiind capabili să înţeleagă până la 250 de cuvinte şi gesturi, să numere până la 5 şi să realizeze calcule matematice simple, informează livescience.com.

Cu ajutorul unor teste utilizate în cazul copiilor pentru evaluarea capacităţii de achiziţie a limbajului, a pre-limbajului şi a celei de a efectua calcule simple, cercetătorii de la Universitatea British Columbia din Vancouver au descoperit că un câine este mult mai inteligent decât se credea până recent.

Totodată, cercetătorii au realizat o listă a celor mai inteligente rase de câini, folosind informaţii din cadrul cursurilor de dresaj. Astfel, cele mai inteligente rase de câini sunt, potrivit acestor cercetători, Border Collie şi Golden Retriever, în timp ce Mastiff şi Basset Hound sunt cel mai puţin inteligente.

"Câinii sunt, în medie, la fel de inteligenţi ca un copil de doi ani. Asta înseamnă că pot înţelege circa 165 de cuvinte, semne şi semnale. (...) Evident, nu vom reuşi să stăm şi să purtăm o conversaţie cu un câine, dar, la fel ca şi copiii de doi ani, aceştia înţeleg cuvinte şi gesturi", declară profesorul Stanley Coren, cel care a condus studiul.

De asemenea, în opinia lui Coren, câinii se numără printre cele mai inteligente animale şi pot rivaliza - datorită abilităţilor lor de a înţelege limbajul - cu primatele şi cu papagalii.

Totodată, potrivit cercetătorilor, câinii pot număra. "Câinii pot spune că unu plus unu este egal cu doi şi nu cu unu sau cu trei", mai spune profesorul.

Din perspectiva acestuia, dezvoltarea inteligenţei canine este o urmare firească a secolelor de convieţuire şi dresaj alături de oameni. "Dacă ne uităm la lupi, aceştia nu pot fi dresaţi atât de bine ca şi câinii domestici. Dacă un om arată cu degetul, un lup se uită fix la deget, în timp ce un câine domestic se uită la locul spre care arată degetul", spune Coren.

"Animalele domestice sunt incredibil de deştepte şi sensibile. Fac atât de multe lucruri pe care strămoşii lor nu le-au putut face, ca urmare a apropierii lor de oameni pentru perioada lungi, timp în care au fost domesticite. Am putea învăţa multe lucruri despre strămoşii lor", spune profesorul Marc Bekoff, de la Universitatea din Colorado.