Ai un caine? Esti responsabil pentru el!

caine, responsabilitate

Un caine iti va schimba viata

Te gandesti sa-ti iei un caine? Minunat! Cainii iti ofera un nivel de afectiune, companie si dragoste ce nu pot fi egalate. Nu exista absolut nimic in viata care sa se compare cu un nas umed si o coada jucausa care sa te intampine la usa dupa o lunga si obositoare zi, nimic care sa poata atinge adoratia unui caine pentru stapanul sau.

Un caine iti va schimba cu adevarat viata. O sa dormi mai putin, lucrurile personale iti vor fi distruse, va trebui sa faci mereu curatenie, iar rabdarea iti va fi pusa la incercare cat mai des. In urmatorii 10-15 ani viata ta va fi afectata in mod regulat de aceasta decizie. Pune-ti urmatoarele intrebari. Incearca sa fii cat mai sincer. Nu exista raspunsuri gresite, doar raspunsuri care iti vor arata daca acum este sau nu momentul sa iti iei un caine. Dar nu te ingrijora – optiunea de a-ti lua un caine va fi in totalitate a ta cand te vei decide pentru schimbarile necesare.

De ce vrei un caine? Cainii nu sunt sisteme de alarma sau accesorii vestimentare. Sunt fiinte in totalitate vii. Daca ai de gand sa-ti iei un caine, trebuie sa vrei un caine. Un sistem de securitate pentru casa sau o geanta noua sunt mai mult decat suficiente daca astea sunt motivele tale. Totusi, daca esti in cautarea unui partener, a unei provocari, a unui prieten cu care sa iesi la plimbare sau a unei mingi mari de blana care sa-ti impartaseasca dragostea, esti pe calea cea buna! Ce se intampla in viata ta? Te-ai casatorit de curand, ai divortat, ai un copil, ti-ai schimbat serviciul, te-ai mutat sau au avut loc alte schimbari majore?

Daca este asa, atunci nu este momentul pentru un animal de casa. Trebuie sa te simti intotdeauna confortabil cu rutina ta zilnica inainte de a-ti lua un caine. Daca te afli intr-o pozitie precara dintr-un motiv sau altul, daca nu esti sigur unde o sa locuiesti sau o sa lucrezi in viitorul apropiat, asteapta pana rezolvi aceste lucruri inainte sa-ti iei un caine.

Cat de mult ai timp liber? Lucrezi non-stop? Esti implicat in diverse activitati care te tin departe de casa majoritatea timpului? Calatoresti regulat in interes de serviciu? Pleci des de acasa dimineata devreme si ajungi abea seara tarziu? Daca lucrurile stau asa, in viata ta nu este inca loc pentru un caine. Pentru a avea grija de un caine, trebuie sa ajungi acasa la timp pentru a-l hrani, a-l plimba, a-l peria, a te juca cu el si a-i oferi afectiune in fiecare zi. Care este situatia ta financiara? Este intotdeauna o provocare pentru tine sa-ti platesti facturile la timp? Gandeste-te ca a-ti lua un caine inseamna sa-ti asumi niste responsabilitati financiare ce includ achizitionarea hranei si tratamentelor veterinare. Ce vei face in cazul in care cainele tau se raneste sau imbolnaveste? Ai mijloacele necesare sa-i platesti facturile emise de catre veterinar, care pot fi foarte costisitoare, daca i se intampla ceva rau? Ai abilitatea de a fi extrem de rabdator chiar daca esti frustrat? Nu poti lasa temperamentul tau sa-ti afecteze relatia fata de caine.

Daca nu poti sa fi rabdator, echilibrat si sa-ti pastrezi calmul, atunci toate schimbarile din casa, dresajul si, in general, cresterea unui caine nu sunt pentru tine.

Poti sa rezisti sa iti vezi noii pantofi rosi? Poti trece cu vederea atunci cand cainele tau iti ignora comenzile in fata tuturor din parc? Poti garanta ca nu te vei atinge de cainele tau intr-un exces de furie? Atunci esti persoana potrivita pentru a creste un caine. Te poti baza pe ajutorul altora? Tuturor ne place sa credem ca suntem imuni accidentelor de zi cu zi, dar in cazul in care se intampla sa te imbolnavesti, sa te internezi in spital, sau sa ai un accident rutier, ce se intampla cu cainele tau? Exista vreun vecin, prieten, membru de familie sau un coleg de serviciu care sa fie pregatit sa se implice? Daca ti se intampla ceva, nu poti sa ai pretentia ca animalul tau sa aiba singur grija de el. Ce parere ai despre exercitii? Esti de acord cu o plimbare lunga cel putin o data pe zi? Cainii sunt obisnuiti sa se plimbe. Este ca un mijloc prin care isi arata locul pe care il ocupa intr-o haita, fac exercitii, consuma energie si se mentin sanatosi si fericiti. Daca ideea unei plimbari zilnice nu-ti surade, probabil nu vrei un caine. Esti pregatit sa-ti faci “temele”?

Gasirea cainelui potrivit nu se refera la a alege cel mai dragut catelus pe care il gasesti. Este mai bine sa te gandesti cu grija la stilul tau de viata, la preferintele tale si la nevoi si sa-ti alegi un caine in conformitate cu acestea. Documenteaza-te pana cand gasesti o rasa care sa se apropie de felul in care vrei sa-ti traiesti viata. Daca nu gasesti o rasa ale carei nevoi si obiceiuri sa fie compatibile cu ale tale, atunci ia-o ca pe un semn ca nu esti pregatit pentru un caine. Aminteste-ti faptul ca a-ti lua un caine e o decizie alaturi de care va trebui sa traiesti de la 10 la 15 ani. Nu ai nici un motiv sa te grabesti. A astepta cateva luni sau chiar cativa ani sa-ti iei un caine este mult mai usor decat a te descurca cu el in timp ce nu ai viata organizata. Si mai ia in considerare ca orice pui dragalas de catel ajunge un caine.

Publicat de: Cristina Streitferdt